Trademark İkonu

Depozito İade Makineleri Nedir ve Nasıl Çalışır?

Depozito İade Makinesi (RVM) nedir?

Depozito İade Makinesi, insanların şişe ve teneke gibi boş içecek kaplarını geri dönüşüm için iade edebilecekleri bir makinedir.  Bu makineler genellikle son kullanıcıya bir depozito veya geri ödeme verir. Onu Depozito İade Makinesi yapan, kullanıcının para koyup bir ürün çıkarmak yerine (bir içecek/yiyecek otomat makinesinde olduğu gibi), bir ürünü koyması ve parasal bir değer almasıdır. Depozito İade Makineleri (Reverse Vending Machine) son zamanlarda ise yapay zeka yardımı ile güçlendiriliyor.

Depozito İade Sistemi, kullanılmış içecek kaplarının iadesini toplamak, sıralamak ve işlemek için otomatik bir yoldur. İlk tam otomatik Depozito İade Makinesi, 1972’de geliştirilmiştir. Bu makine özellikle depozito iade planlarının olduğu ve boş içecek kaplarını iade ettiğinizde para aldığınız bölgelerde yaygındır. Depozito İade Makinesi adı bazen DİM olarak kısaltılır. Ayrıca geri dönüşüm makineleri veya kutu/şişe geri dönüşüm makineleri olarak da bilinirler.

Boş ürünlerinizi geri dönüştürmek için:

⦁ Boş kaplarınızı makinenin önündeki oluğa yerleştirin.
⦁ Bitirdiğinizde makinenin önündeki düğmeye dokunun.
⦁ Makinenin yazdırdığı makbuzu alın. (Depozito iade planı mevzuatının olduğu bölgelerde makbuz, geri dönüşüm iadenizin değerini gösterir. Bu genellikle iade yerinin yazar kasasında kullanılabilir.)

RVM nasıl çalışır ?

Depozito İade Makinesi, ambalaj türünü belirlemek ve doğru depozito iadesini yapmak için konteynerlerin barkodlarını, malzemelerini veya şekillerini tarar. Makine, daha sonra kapları farklı tiplere ayıracaktır. Bölgenizdeki uygun kaplara bağlı olarak, yeniden doldurulabilir kaplar makinede bir depolama alanına taşınırken yeniden doldurulamayan kaplar sıkıştırılır (ezilir) veya isteğe göre kırıcılar aracılığı ile (parçalanır) sonrasında ise haznelere aktarılır.

Bir şişe veya kutu geri dönüştürüldüğünde ne olur?

İade edildikten sonra yeniden doldurulabilir kaplar, temizlik ve yeniden doldurma için şişe veya içecek üreticisine geri taşınır. Yeniden doldurulamayan kaplar, yeni kapların üretimine girmek için yıkama ve parçalama için bir işleme tesisine götürülür. Malzemelerin yeni içecek kapları olarak kullanılabilmesi için kalite ve hijyen yönetmeliklerine uygun olması gerekir.

Neden bir Depozito İade Makinesi kullanmalı?

Geri dönüşüm otomatları, tüm içecek kaplarının %70 ‘i  neredeyse %100’ünün geri dönüşüm için iade edildiğini gören depozito iade sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Başka hiçbir atık toplama sistemi bu geri dönüş seviyelerine yaklaşamaz. Sektörde yer alan tek bir büyük firmanın depozit iade makinesi, kapalı bir döngüde geri dönüşüm için her yıl 40 milyardan fazla kullanılmış konteyner alıyor. Depozito iade sistemi çevreye, son kullanıcılara ve geri dönüşüm için şişe ve teneke toplayan sitelere fayda sağlar.

Çevreye ne sağlıyor?

⦁ Malzeme türüne göre (PET, cam, alüminyum) ayrı içecek kaplarını geri dönüştürebilirsiniz.
⦁ Yeni kaplar yapmak için tekrar tekrar kullanılabilecek temiz, kaliteli malzemeler oluşmasını sağlayabilirsiniz.
⦁ Daha fazla konteyner yapımında hammadde ihtiyacını azaltmaya katkıda bulunabilirsiniz.
⦁ Çöpleri ve atıkları çöplüklerden, sokaklardan ve okyanuslardan uzak tutabilirsiniz.

Son kullanıcılar için midir?

⦁ Genellikle market perakende mağazalarında bulunur, bu da geri dönüşüm için kapları iade etmeyi kolaylaştırır.
⦁ Hızlı ve temizdir, bu nedenle geri dönüşüm daha keyiflidir.
⦁ Bazı bölgelerin hayır kurumlarına bağış, elektronik fon transferi yoluyla dijital ödemeler veya market faturaları için perakende kuponlar sunduğu ödeme yöntemleri arasında seçim yapmasına izin vererek bu zincire katılabilirsiniz.
⦁ Daha iyi bir çevreyi şekillendirmek için geri dönüşümcüleri görevlendirerek yeni nesillerin geleceğini koruyabiliriz.

İş için verimli midir?

⦁ Geri dönüşüm toplama işlemini daha temiz ve akıcı hale getirmek,
⦁ Konteynerleri elle tutan ve sayan personelin zamanını ve karmaşasını azaltmak,
⦁ Personelin diğer görevlere odaklanmasına izin vermek,
⦁ Dönüş noktalarının sahada daha az fiziksel yer kaplamasını sağlamak,
⦁ Sıkıştırma ile daha fazla depolama kapasitesi sağlayın ve konteynerler için taşıma ihtiyaçlarını azaltmak,
⦁ Operatörlerin kullanması, temizlemesi ve bakımı kolay hale getirmek için uygun.

Depozito İade Makineleri Çevreye Nasıl Yardımcı Olur?

Her şeyden önce, düzenli depolama alanlarının çevreye nasıl zarar verdiğini ve geri dönüşümün, düzenli depolama alanlarına gönderdiklerinizi azalttığını bilmek önemlidir. Geri dönüştürülmüş ürünler farklı bir şeye dönüştürülecek ve ona yeni bir hayat verecek yani yeni doğal kaynaklar kullanılmayacak. Geri dönüşümün çevreye nasıl yardımcı olduğuna dair daha ayrıntılı bir bakış için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Personelin iş yerinde geri dönüşümünü sağlamak zor olabilir. Geri dönüşümü mümkün olduğunca kolay hale getirmek önemlidir, bu da çalışanlardan daha fazla katılımı sağlayacaktır. Çalışanları bir ödül planıyla geri dönüşüme teşvik eder ve böylelikle bir kuruluştaki zihniyetin değişmesine yardımcı olabilir. Ayrıca insanları her seferinde doğru seçimi yapmaya teşvik edebilir! Bu makinelerin tam da bunu yaptığı birçok şirket tarafından kanıtlanmıştır. Personelin bunun  için motive edilmesini, bir ödülün cazibesini sağlar ve personelin bu sürdürülebilirliğe  katılımını sağlamanın benzersiz bir yoludur.

Sürdürülebilirliğe Katılımı Nasıl Sağlarız?

⦁ Yerleşik bir bilet yazdırma sistemi aracılığıyla personeli daha fazla geri dönüştürmeye teşvik edin.
⦁ Özelleştirilebilir bir dokunmatik ekran ara yüzü ile ilgi çekici bir etkileşimli deneyim yaratın.
⦁ İş yerinizde bir geri dönüşüm kültürü yaratın ve insanları doğru şeyi yaptıkları için ödüllendirin.
⦁ Özelleştirilebilir grafikler ve arayüz aracılığıyla kullanıcıyla net bir şekilde iletişim kurun.
⦁ Atık hacminizi %90 oranında azaltın.

Sıkıştırma mekanizması, plastik şişelerin, teneke kutuların ve kahve fincanlarının atık hacmini %90’a kadar azaltabilir! Bu atık hacmini yönetmek için harcanan zaman ve parayı, torba değişikliklerini ve kutu kaldırma işlemlerini büyük ölçüde azaltır böylece süreçte paradan tasarruf etmenizi sağlar. Yukarıdaki sayılan maddelerin hepsine sahip olmak bir bu makinelerle ile mümkün. Deniz çöpü günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biridir ve bu kelime ne kadar çok yayılırsa, personel ve paydaşlar için plastik atıkları azaltma ve daha fazla geri dönüştürme talebi o kadar artar. Her yıl yaklaşık 480 milyar plastik şişe atılıyor. Müşterileriniz sizden harekete geçmenizi bekliyor!

Taşan kutular, artan toplama maliyetleri, kirlenmiş atık, artan işçilik maliyetleri ve kötü geri dönüşüm oranları tanıdık geliyor mu?
Atık şişeler, teneke kutular ve bardaklar kutuları temiz hava ile çok hızlı bir şekilde doldurur ve bu makinelerle atıkları sıkıştırır, bu da atık hacminizi büyük ölçüde azaltabilir.

  •  Daha az torba değişimi ve daha az atık hacmi ile işçilik maliyetlerinizi ve atık toplama maliyetlerinizi azaltın.
  •  Kullanılan çöp kovası sayısını azaltarak plastikten tasarruf edin.
  •  Atık ayrımınızı iyileştirin ve çöplüklere daha az atık gönderin.

Depozito İade Sistemleri, geri dönüşüm için kullanıcıyı bir depozit iade teşvik planıyla ödüllendirme seçeneği sunar. Hatta ABD’de bir müşteri, plastik şişelerin geri dönüştürülmesi için personele ekstra tatil teklif etmeyi bile seçti! Bu açıkça insanları doğru olanı yapmaya, plastik şişeleri genel çöpe atmak yerine geri dönüştürmeye teşvik ediyor. Depolama alanlarına gönderdikleri miktarı azaltan ve geri dönüştürdüklerini artıran tek bir işletme, çevre üzerinde çok büyük bir olumlu etki yaratabilir.

aco recycling

ALL CONTENT ON THIS WEBSITE INCLUDING PHOTOS, VIDEOS AND TECHNICAL INFORMATION
IS THE EXCLUSIVE PROPERTY OF ACO RECYCLING. UNAUTHORIZED USE, REPRODUCTION OR DISTRIBUTION OF
ANY MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED WITHOUT PRIOR WRITTEN CONSENT FROM ACO RECYCLING.

JUST LIKE OUR TOP-NOTCH REVERSE VENDING MACHINES, THIS WEBSITE IS ANOTHER PRODUCT OF
#TEAMACO S INGENUITY - BECAUSE AT ACO RECYCLING, WE METICULOUSLY CRAFT EVERY ASPECT OF OUR BUSINESS.